Diseminare

 

Diseminare rezultate etapa II/2019

participare la Conferința Internațională ”Agriculture for Life, Life for Agriculture” 06-08 iunie 20191 articol și 1 poster

participare la 4th International Conference on Effects of Pre-and Post-harvest Factors on Health Promoting Components and Quality of Horticultural Commodities, Skierniewice, Polonia, 16-18 Iunie, 20191 abstract și 1 poster

participare la International Symposium XII Rubus&Ribes Symposium, Zurich, Elveția, 25-28 Iunie – 1 articol și 1 poster

participare prin corespondență la 4th International Conference on Natural Products Utilization , Albena, Bulgaria, 29-01 Mai 2019, 1 abstract

participare la Workshop “Ecologic pentru sănătatea noastră” în cadrul “BIO LIFE & STYLE 2019 – Expoziție pentru o viață verde” București 30 mai 2019 – 3 prezentari (USAMV, ICDP, HORTING)

organizare workshop-ul satelit Workshop ”Eco-Fruit for a Better Life”, în cadrul ”Agriculture for Life, Life for Agriculture” 07 iunie 2019 - 3 prezentari (USAMV, ICDP, HORTING)

participare la Congresul Științific Internațional „Științele vietii, o provocare pentru viitor”, Iași, 17-18 Octombrie 2019 – 1 articol și 1 prezentare

participare la INDAGRA 2019, Conferința USAMV București, Cercetarea universitară – suport al agriculturii ecologice, 30 octombrie 20191 prezentare și 1 poster de prezentare etapa II proiect component 4

participare la „Sesiunea Științifică Anuală” organizată de Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești – Mărăcineni, 14-15 noiembrie 2019 – 1 articol și 1 poster

participare la International Symposium “Agricultural and mechanical engineering ”ISB-INMA TEH”, București, 31 octombrie 2019 – 1 articol și 1 prezentare

participare la workshop-ul „Pomicultura modernă în concept ecologic”, ICDP Pitești Mărăcineni, 15 Noiembrie 20191 prezentare

publicare articole în reviste de popularizare a științei – 2 articole (USAMV și HORTING)

 

 invitatie Maracineni

program Maracineni

Diseminare rezultate etapa III/2020

Lucrări acceptate spre publicare în 2019 și publicate în 2020
1. Stan, A., Bujor, O.C., Dobrin, A., Haida, G., Bădulescu, L. and Asănică, A. (2020). Monitoring the quality parameters for organic raspberries in order to determine the optimal storage method by packaging. Acta Hortic. 1277, 461-468, DOI: 10.17660/ActaHortic.2020.1277.66

Lucrări acceptate spre publicare
1. Andreea STAN, Mădălina BUTAC, Violeta Alexandra ION, Ioana CĂTUNEANU, Mihai FRÎNCU, Liliana BĂDULESCU, (2020). Post-harvest technologies influences in organic ‘Tita’ plums quality, Scientific Papers. Series B, Horticulture, Vol. 2, Decembrie (indexată ISI)
2. Andreea Stan, Mihai Frîncu, Marian Vintilă, Liliana Bădulescu, (2020). Minimal processing of organic apples by drying - Consumer general impression, Fruit Growing Research vol. XXXVI (indexată ISI)
3. Mariana Toma, Simona Popescu, Marian Vintilă, Daniela Moise, Veronica Tănasa, Lucian Dumitrescu, (2020). Rezultate preliminare privind deshidratarea prunelor ecologice (Preliminary results concerning organic plums dehydration), Fruit Growing Research, vol. XXXVI (indexată ISI)
4. Madalina Butac, Mihai Chivu, (2020). The influence of different storage methods on fruits quality of some sweet cherry cultivars, Fruit Growing Research, vol. XXXVI (indexată ISI)

Lucrări în evaluare
1. A. Stan, M. Butac, V.A. Ion, I. Bezdadea-Cătuneanu, M. Frîncu, L. Bădulescu, The influences of post-harvest technologies on ‘Centenar’ plums quality, Acta Hortic., 2020 - in evaluare (datorită situației actuale conferința a fost mutată în August 15-18, 2021, iar lucrarea a rămas cu statusul „fulltext received” și „Await review”).

Articol de popularizare
1. Proiectul Tehnologii ecologice postrecoltă oferă soluții inovative de păstrare și procesare minimală a fructelor ecologice, CS III dr. Andreea Stan, Prof. univ. dr. Liliana Bădulescu articol trimis spre publicare la revista Lumea Satului, numărul din Decembrie 2020.

Participare la saloane de invenții
1. Salonul Internațional de Invenții INVENTICA, Ediția a 24-a, 29-31 iulie 2020, Iași, România – Diplomă de Excelență și medalia INVENTICA - poster RO - poster EN
2. Salonul International de Invenții și Inovații “TRAIAN VUIA” Ediția a 6-a de laTimișoara, România, Diplomă și medalia de bronz, Diploma de excelență „Justin Capră” - poster RO - poster EN
3. Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii PRO INVENT, ediția a 18-a de la Cluj, România, 18-20 Noiembrie 2020 - poster RO - poster EN
4. Târgul Internațional de Invenții și Inovații – INOVALIMENT, București, România, 23-27 noiembrie 2020 - poster

Diseminare rezultate etapa III/2020 - poster 
1. participare la Conferința Internațională ”Agriculture for Life, Life for Agriculture” 04-06 iunie 2020 – 1 articol și 1 poster
2. participare la Conferința online F&V Processing 2020 - Third Symposium on Fruit and Vegetable Processing, organizată de INRAE SQPOV, CTCPA și QualiSud, Franța, în perioada 24-25 Noiembrie 2020 – 1 abstract și 1 poster
3. Înregistrare la Conferința Organic World Congress (OWC) ce trebuia să se țină în 23-25 Septembrie 2020 în Rennes, Franța, a fost amânată până în 6-10 Septembrie 2021. Întregistrarea lucrării „Quality parameters variation of organic strawberry Regina cv. during freezing and storage” cu autorii: Andreea Stan, Oana-Crina Bujor, Aurora Dobrin, Mihai Frîncu, Liliana Bădulescu, a fost menținută – 1 abstract/articol și 1 poster
4. Înregistrare la Conferința XIII INTERNATIONAL CONTROLLED AND MODIFIED ATMOSPHERE RESEARCH CONFERENCE (CAMA 2020) ce trebuia să se țină în 17-20 Mai 2020, Leuven, Belgia, a fost amânată până în 15-18 August 2021. Întregistrarea lucrării „The influences of post-harvest technologies on ‘Centenar’ plums quality” cu autorii: A. Stan, M. Butac, V.A. Ion, I. Bezdadea-Cătuneanu, M. Frîncu, L. Bădulescu, a fost menținută - 1 articol și 1 poster
5. organizarea workshop-ului satelit Workshop: Organic Postharvest technologies, în cadrul Agriculture for Life, Life for Agriculture 05 iunie 2020 - 3 prezentari:
a. „Organic frozen fruits – actuality and opportunity” - USAMV București
b. „The influence of different storage methods on fruit quality of some fruit trees and berry species” - ICDP Pitești Mărăcineni
c. „Organic dehydrated fruits: a must-have of intelligent nutrition” - Horting București

6. Invitație în emisiunea Viața la Țară la Radio România Antena Satelor - 10.11.2020

Jurnalist Marius Gruia: Care sunt obiectivele principale ale proiectului "Tehnologii ecologice post recoltă" ?
CS III dr. ing. Andreea Stan: Obiectivele principale ale proiectului component „Tehnologii ecologice postrecoltă” au fost acelea de a realiza: tehnologii ecologice postrecoltă îmbunătățite sau noi de păstrare a fructelor ecologice în atmosferă controlată, tehnologii ecologice de procesare prin congelare/liofilizare a fructelor ecologice, tehnologii ecologice de minimă procesare prin deshidratare.

Jurnalist Marius Gruia: Concret, cum funcționează tehnologiile de păstrare a fructelor ecologice în atmosferă controlată ?
CS III dr. ing. Andreea Stan: Acestea au la bază utilizarea amestecurilor de gaze în diferite concentrații, a temperaturilor scăzute și a valorilor ridicate ale umidității relative. Spre exemplu, în Laboratorul de tehnologii postrecoltă dispunem de 12 celule a câte 1 mc fiecare în care controlăm atât injecția cât și absorbția oxigenului, dioxidului de carbon și a azotului. De asemenea, temperatura și umiditatea sunt și ele controlate și monitorizate.
În urma cercetărilor realizate de noi în cadrul proiectului și nu numai, am observat că fructele depozitate în atmosferă controlată au putut fi păstrate o perioadă mai îndelungată comparativ cu cele păstrate într-un depozit frigorific normal. De asemenea, calitatea a fost superioară păstrând în același timp vitaminele, mineralele și antioxidanții specifici.
Ca și fructe depozitate în astfel de condiții au fost: mere, prune, afine, aronia, căpșuni, cireșe, acestea în cadrul proiectului. Dar am testat și fructe precum: gutui, coacăze, chiar și kiwi. În cazul tuturor fructelor depozitate în atmosferă controlată rezultatele obținute au fost foarte bune.

Jurnalist Marius Gruia: Vorbim de un proiect component realizat în parteneriat cu instituții de renume din țara noastră. Dați-ne amănunte.
CS III dr. ing. Andreea Stan: Așa este, acest proiect component are ca parteneri: INSTITUTUL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU POMICULTURĂ MĂRĂCINENI cunoscut și ca ICDP Mărăcineni și INSTITUTUL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU INDUSTRIALIZAREA ȘI MARKETINGUL PRODUSELOR HORTICOLE de asemena cunoscut ca "HORTING" București.
Împreună reușim să oferim agriculturii ecologice din România și nu numai, tehnologii îmbunătățite de păstrare care pot prelungi durata de consum a fructelor ecologice, precum și tehnologii de prelucrare minimală a acestora în sistem ecologic.

Jurnalist Marius Gruia: Ați realizat și tehnologii ecologice de procesare minimală prin congelare/liofilizare a fructelor ecologice. De ce avem nevoie de aceste tehnologii ?
CS III dr. ing. Andreea Stan: Întradevăr în cadrul Centrului de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București am realizat și tehnologii ecologice de procesare minimală prin congelare/liofilizare a fructelor ecologice. Această metodă presupune congelarea rapidă a fructelor până la -80°C și apoi liofilizarea acestora. Liofilizarea este sublimarea/evaporarea în vid a apei, după congelare. Practic scoatem apa din fructe la temperaturi de -45°C, în formă gazoasă. În urma liofilizării obținem produse deshidratate pline de toate vitaminele, mineralele, și antioxidanții ca la fructele proaspete.
De ce avem nevoie de acest procedeu? Păi datorită faptului că fructele liofilizate devin mai ușoare, spațiul de depozitare necesar va fi mai mic, transportul se poate realiza mai facil și mai puțin costisitor.

Jurnalist Marius Gruia: Chiar dacă trecem printr-o perioadă dificilă, anul acesta ați obținut medalii la câteva târguri de invenții.Dați-ne amănunte.
CS III dr. ing. Andreea Stan: Cu rezultatele obținute în cadrul proiectului, anul acesta am participat deja la 2 târguri de invenții:
1. la Salonul Internațional de Inventică „INVENTICA 2020” de la Iași unde am obținut și o medalie
2. și la Salonul International de Invenții și Inovații “TRAIAN VUIA” Ediția a 6-a de laTimișoara unde am câștigat medalia de bronz
3. și urmează să participăm la Salonul Internațional al Cercetării Științifice, Inovării și Inventicii PRO INVENT, ediția a 18-a de la Cluj, la sfârșitul acestei luni (18-20 NOIEMBRIE 2020).

Jurnalist Marius Gruia: Legat de programul comun cercetare-dezvoltare-inovare, ce a-ți reușit să realizați, ce v-ați propus ?
CS III dr. ing. Andreea Stan: Anul acesta am reușit să realizăm, împreună cu toți partenerii proiecului complex, un program comun de cercetare-dezvoltare-inovare care să valorifice interactiv cunoștințele și rezultatele cercetătorilor din pomicultură, protecția plantelor, industria alimentară și chimico-farmaceutică, marketingul produselor și nu numai, în scopul continuării colaborării interdiciplinare în domeniul agriculturii ecologice.

Jurnalist Marius Gruia: Unde pot găsi pomicultorii informații despre activitatea dv.?
CS III dr. ing. Andreea Stan: Mai multe informații despre activitatea desfașurată de noi puteți găsi atât pe pagina web a proiectului http://ecotehnopomp4.usamv.ro/, dar și mai multe informații valoroase despre proiecte care abordează teme de mare actualitate găsiți pe pagina web a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București http://www.usamv.ro/.